fbpx

Fontos változás készül az autók kötelező biztosításában

A Magyar Autóklub a gépjármű felelősségbiztosításról szóló törvény módosítását kezdeményezte az autóvásárlók védelmében, mert jelenleg a használt autók vásárló akár 15 napig is kötelező nélkül közlekedhetnek.

Sok autós jóhiszeműen jár el, amikor autót vásárol, és nem köt azonnal kötelező felelősségbiztosítást, ám ezzel súlyos hibát követ el, mert az eladó kötelező gépjármű felelősségbiztosítása az eladás pillanatában megszűnik – hívta fel a figyelmet a Magyar Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke, Kovács Kázmér ügyvéd.

„A vevőnek nem arra van 15 napja, hogy megkösse az új biztosítást, hanem arra, hogy átírassa az autót, így a járműnek nincs biztosítási fedezete, és ha az adásvételt követően kárt okoz, azért a tulajdonosnak kell helytállnia” – mondta Kovács Kázmér.

A Magyar Autóklub törvénymódosítást kezdeményezett, amely a német példára átmeneti időszakot adna az új biztosítás megkötésére, és arra az időre, amíg az átírásra jogszerű határidő van, érvényes maradna az előző biztosítás.

Az új tulajdonos néhány napig így az eladó biztosításával autózna, de már a saját felelősségére – hangsúlyozta az ügyvéd.

„A bonus-malus rendeletet ennek megfelelően lehet módosítani, károkozás esetén a besorolást érintő módosítás már az új tulajdonos szerződésére fog vonatkozni” – mondta Kovács Kázmér.

Ha valaki a jelenlegi szabályozás mellett még megkötött biztosítás nélkül okoz balesetet, akkor felső határ nélküli térítési kötelezettsége van, ami például egy

Forrás: inforadio.hu
Scroll to Top
Scroll to Top

Központi irodánk a mai napon (2023.04.20) áramkiamaradás miatt ZÁRVA TART!

A weboldalon sütiket használunk annak érdekében, hogy igényeinek megfelelő szolgáltatásokat nyújthassunk, illetve releváns hirdetéseket jeleníthessünk meg. Tudjon meg többet​